a

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vistraxiti rtssa periculiser ex, nihil lab teger enim nequm lutpatetendis in mei meis an pericula.

Instagram

Follow Us

Image Alt

Povestea

dichis’n’Blues s-a iscat în anul 2015

Pur și simplu am vrut blues la Tulcea

Nu naștem scenarii post factum: nu am avut atunci vreun gând mare, pur și simplu am vrut blues la Tulcea. Nici nu știam de ce, habar nu aveam dacă era nevoie de așa ceva aici. Doar am crezut că ar fi fain.

Am adus, mai întîi, ce am crezut noi că e mai bunblues în România. Apoi, am reușit să avem aici (pentru prima dată în România) o legendă a blues-ului American, de trei ori nominalizat Grammy. Plus cel mai bun chitarist britanic din anul 2016 și cea mai buna trupă de blues din Europa în anii 2003, 2005 si 2015 și câte și mai câte. Plus, pentru prima dată în Tulcea, un big band de swing. Apoi, Kenny Neal, alt nume imens al scenei americane.

Cu fiecare an, festivalul acesta a crescut în intensitate, în calitate și – cel mai important – in preferințele publicului: fiecare seară de blues la Tulcea aduce spre 1000 de spectatori, dintre care mai bine de jumătate vin din țară, de la multe sute de kilometri. Mai mult, sunt rare situațiile în care un spectator, odată sosit la dichis’n’Blues, nu revine și anul viitor.

În jurul acestei întâmplări frumoase s-au strâns nenumărați prieteni. Unii sunt sponsori, alții voluntari, alții fac grafică, design, IT, contabilitate, cară scaune sau gheață, scriu proiecte, editează și scot din asta mici bijuterii.

Am instituit o bursă de studii – Bursa cu dichis. Avem și o tabără de artă plastică. Și un catalog foto. Avem ateliere pentru copii, turism atipic și gastronomie de nepovestit. Din 2019 avem și ziar de festival – Dichis’n’Blues Post.

Privind înapoi peste cei 5 ani trecuți, se vede limpede că hachița din 2015 a devenit o poveste șarmantă, care creează o sănătoasă dependență. Avem o comunitate frumoasă cu oameni buni, haz mult, muzică mare și gastronomie fără cusur. O bulă de bine.

Cei 5 ani din urmă ne dau îndrăzneala de a vă propune să veniți alături de dichis’n’Blues 2022. În Delta aDunării

Raluca MANOLE,
Voluntar dichis’n’Blues 2015-2018,
Director de festival din 2019