a

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vistraxiti rtssa periculiser ex, nihil lab teger enim nequm lutpatetendis in mei meis an pericula.

Instagram

Follow Us

Image Alt

DANUBE DELTA BLUES

Un site de muzică: Locul unde se varsă blues-ul în Dunăre

Ați nimerit vreodată prin vreun oraș gen Târgu Neamț, într-o perioadă în care se întâmplă ceva numit Zilele Orașului? Pe o scenă improvizată behăie vedete dance de mâna a doua și rapsozi populari locali în devălmășie, iar primarul urcă pe scenă, între numere, ca să țină un discurs electoral. Ei bine, la Tulcea, la Dichis’n’Blues, n-a fost deloc așa.

Probabil, un festival de blues de două zile la Dunăre e cel mai bun mod să-ți începi toamna – și asta am făcut în primele zile din septembrie, la Tulcea. Argumentele ar fi străinii gen Billy Branch sau Leszek Cichoński, dar și români în formă ca Hanno Höfer, Raul Kusak și al lor proiect pe nume Bluescore.

Două vorbe despre muzică, pentru ca după aceea să trecem la rest – fiindcă acest rest există, o să vedeți. Billy Branch e un titan al muzicuței care vine din Illinois și cântă cu ceva numit The Sons of Blues, un cvartet tipic de acompaniament (tobe-bas-chitară-clape). A avut un program eclectic, câte ceva pentru fiecare. Dar, mai ales cea mai dată naibii secție ritmică din tot festivalul, care, cu concursul sonorizării excelente (ultima dată am fost la Summer Well, unde era foarte bine, iar la Tulcea a fost și mai bine) a scuturat amintirile de pe pereții Casei Avramide, un pălățel făcut de un negustor grec la Tulcea prin secolul al XIX-lea, lângă care a avut loc festivalul, pe un soi de loc terasat sau spațiu în pantă. Leszek Cichoński e un veteran al chitarei din Polonia, iar în 2016 asta înseamnă conexiunea cu Jimi Hendrix – în condițiile în care, se știe, e foarte greu să te atingi de Hendrix sau să te inspiri din Hendrix fără să fii penibil. Iar profesorul (pe bune) Cichoński nu e deloc. Blues electrificat și jam-uri prelungite, dacă vreți să vă imaginați cam ce-a fost gândiți-vă la o reuniune a lui Jimi cu trupa electrică a lui Miles de la începutul anilor ‘70 – reuniunea aceea care nu s-a întâmplat, fiindcă Jimi și Miles au împărțit în realitate doar o femeie. (citește tot articolul)

Post a Comment